En østjysk rytter med Slesvigske forbindelser

Research output: Contribution to conferenceConference abstract for conferenceResearchpeer-review

Abstract

I foråret 2017 blev der udgravet en rig ryttergrav fra den yngre vikingetid ved Fregerslev, Skanderborg. Ryttergrave af denne kaliber tilhører en kategori af sjældne fund fra vikingetidens Danmark, og de få der er, fordeler sig i store træk i en geografisk nordlig og sydlig gruppe, hvoraf den sydlige gruppe i særdeleshed er repræsenteret i Slesvig-området. Den sidst fundne sammenlignelige grav blev undersøgt i 1983 (Grimstrup).
Graven i Fregerslev var opbygget som et lille sadeltagshus på knap 10 m2 og har formodentlig haft en lille høj hen over sig. I graven blev der fundet et imponerende guld- og sølvbeklædt hoved- og seletøj til rytterens hest. Over 700 beslag er registreret som tilhørende hestens udsmykning. Lignende tilfælde er tidligere kun set i Thumby Bienebek og Grimstrup ved Esbjerg. Potentialet for forskning af vikingetidens hesteudsmykning er derfor uvurderligt i Fregerslev, hvor nye registreringsmetoder gerne skulle bidrage væsentligt til udredningen af dette.
På hestens hovedtøj ses forgyldte bronzebeslag, bl.a. korsformede selesamlere og små kantede ottetalsformede pyntebeslag, som har direkte paralleller fra gravfund i Langballigau, Quern og Thumby Bienebek i Slesvig. Vi ved endnu ikke om der er tale om de samme støbeforme, men de må absolut være fremstillet på samme værksted. Hedeby synes som et kvalificeret bud på en placering af et sådant værksted, da langt de fleste af denne type beslag er fundet i det slesvigske område. Udover beslagene i Fregerslev er der fundet enkelte detektorfund af lignende korsformede selesamlere spredt om i Danmark, men hvad repræsenterer disse? Og kan hovedtøjet have været et bestillingsarbejde og en alliancegave fra kongen, som blev givet til flere af hans trofaste støtter i Slesvig-området og nu også ved Skanderborg?
Original languageDanish
Publication date2018
Publication statusPublished - 2018
EventArkæologi i Slesvig = Archäologie in Schleswig - Museum Sønderjylland , Haderslev, Denmark
Duration: 18 May 201818 May 2018
Conference number: 17

Conference

ConferenceArkæologi i Slesvig = Archäologie in Schleswig
Number17
LocationMuseum Sønderjylland
Country/TerritoryDenmark
CityHaderslev
Period18/05/201818/05/2018

Cite this