Blinde vinkler: Undervisningsmateriale til billedkunst-, dansk- og historieundervisningen 9. og 10. klasse samt gymnasieskolen

Mette Kia Krabbe Meyer, Sine Jensen Smed, Nina Sauerland

Research output: Other contributionNet publication - Internet publicationEducation

Abstract

De tre vestindiske øer St. John, St. Croix og St. Thomas var dansk koloni fra 1600-tallet til 1917, hvor Danmark solgte øerne til den amerikanske stat. På øerne etableredes plantager, og særlig sukkerindustrien gjorde Danmark rig. Rigdommen skabtes imidlertid af slavegjorte, der blev sejlet til øerne fra Afrikas østkyst og levede under umenneskelige forhold i den danske koloni. Efter ophævelsen af slaveriet fortsatte undertrykkelsen i et klasseopdelt samfund med udbredt racisme.

Det Kgl. Bibliotek har mange kilder til Caribiens kolonihistorie: Bøger og breve, postkort og fotografier med overvejende danskeres billeder og beskrivelser af øerne. Beskrivelser og afbildninger er lavet i en særlig tid og ofte ud fra en særlig kunstnerisk æstetik. De er også fremstillet ud fra et særligt ønske eller med et særligt formål. De er således aldrig neutrale vinduer til fortiden.

Undervisningsmaterialet giver en introduktion til billeder og kort i samlingen og gør eleverne i stand til at forholde sig til den der har skabt billedets intention, til dets brug og ikke mindst til forskellige fortolkninger af billeder i et socialt og politisk perspektiv.

I materialet indgår der en række samtidskunstværker, som sætter kolonihistorien til debat i nutiden. Og lydinstallationen What Lies Unspoken sætter fokus på, hvordan vi forstår billederne hver især og i dialog med hinanden.
Original languageDanish
Publication dateNov 2019
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherDet Kgl. Bibliotek
Publication statusPublished - Nov 2019

Cite this