Fashioning the Viking Age

Project: Research

Project Details

Description

Velklædt i Vikingetiden var et samarbejdsprojekt mellem Nationalmuseet, Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet og Sagnlandet i Lejre. Projektet var finansieret af VELUX FONDENs Museumsprogram.
Projektet havde til formål at skabe nye og arkæologisk velfunderede rekonstruktioner af vikingetidens klædedragt, og består af tre delprojekter.
Delprojekt 1, Vikingetidens tekstilproduktion, fik sat fokus på vikingetidens store variationer af tekstiler. Ved at kombinere analyser af originale tekstilfund med kontrollerede spinde- og væveeksperimenter, blev der fremstillet flere tekstilprøver i forskellige kvaliteter og en Værktøjskasse med tekstilredskaber, som kan anvendes i undervisning på universiteter og museer.
Delprojekt 2, Vikingetidens mands-og kvindedragt, fik produceret en mands- og kvindedragt baseret på to danske gravfund fra 900-årene: Bjerringhøj nær Viborg og Hvilehøj nær Randers. Nye tekstiltekniske og naturvidenskabelige analyser af fundene dannede basis for rekonstruktionerne. De rekonstruerede dragter indgår nu i Nationalmuseets udstillinger.
Delprojekt 3, Vikingetidens dragtkatalog, er en samling af arkæologiske, ikonografiske og skriftlige kilder til vikingetidens dragt og tekstiler, som forhåbentlig vil gøre det lettere at træffe de rigtige valg i en dragtrekonstruktionsproces.

Key findings

Instagram @fashioningthevikingage
AcronymViV
StatusFinished
Effective start/end date01/09/201830/04/2023

Collaborative partners