Underverdenen

Project: Other

Project Details

Description

Pressemeddelelse. Fængselsmuseet åbner ny udstilling:

”Underverdenen”
Fængslets fangekælder

Forestil dig, at du en mørk oktoberdag ankommer til Horsens. Du er træt og har rejst langt. Foran dig rejser sig en kæmpestor bygning. Her skal du tilbringe de næste par år af dit liv.
Du træder ind i bygningen og bliver ført ned af en trappe. Væk fra lyset, ned i ”Underverdenen”, Fængslets fangekælder.
Nøglerne rasler, døren smækker og du er alene. Du kan høre dæmpet tale, slæbende skridt og mærke at nogen kigger på dig. Du bliver overvåget.
Stilheden bliver afbrudt af skrig og råb. Fødder der kommer løbende. Tramp og tumult. Og så stilhed igen.
Efter tre dage er det slut. Du er nu klar til at afsone. Du rykker op i lyset. Men du ved, at hvis du træder ved siden af, bryder reglerne, er det direkte tilbage i mørket.

Udstillingen vækker historien om fængselskælderen til live og fortæller om dengang for over 100 år siden, hvor kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne. Kælderen var det første, fangerne mødte og det sidste, de så.
Med åbningen af kælderen som udstillingsområde får museumsgæster en unik mulighed for at opleve kælderen som den så ud omkring 1920. Her er de nøgne vægge og den dunkle belysning. Kighuller i dørene og rum uden dagslys.
Udstillingen handler om fængslets mørke side og strenge systemer. Intet var privat i kælderen, hvor selv fangernes bad blev overvåget og kontrolleret ned til mindste detalje. De lukkede døre vidner om et fængselsvæsen, der dengang var nyt og moderne, men som i dag føles som et mareridt. Se afstraffelsesredskaberne rotting, tamp og pisk, rør ved ”Løveburenes” tunge tremmer og føl de fotograferede fangers brændende blikke. Holdt fast for tid og evighed.

Udstillingen er en fast udstilling og åbner den 11. oktober 2019.
StatusFinished
Effective start/end date01/08/201911/10/2019