Kunst som regional identitetsformer, Post.doc

Project: Research

Project Details

Description

Det er et meget redigeret indtryk, vi i nutiden har af 1800-tallets landskabsmaleri. - En mangfoldighed i begyndelsen af århundredet bliver i dansk kunsthistorie fra den anden halvdel af århundredet reduceret til en mere og mere fastlåst ide om hvilke landskabsbilleder, der skulle godkendes som ’ægte og rigtig’ danske fra perioden. Denne ’kanon’ var gældende for både billedets stil og for landskabs type og karakter. Det har medført at dele af landskabskunsten ikke længere figurerer i den nationale fortælling, og er mange ubekendt.
Fuglsang Kunstmuseum har imidlertid indsamlet et bredere spektrum af landskabsbilleder fra sit regionale område Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn. Samlingen omfatter både meget kendte nationale motiver og nærmest ukendte. Dermed kan den bidrage til at undersøge, hvad det er, der er blevet frasorteret og hvorfor.
Med disse udgangspunkter er projektets mål at undersøge de regionale landskabsbilleder fra Lolland-Falster regionen og se på deres konstruktion af den visuelle regionale identitet, kunstnernes position i forhold til egnen samt til den gryende turismes behov for landskabsskildringer, ligesom de markante godsers betydning naturligt også undersøges. Det inddrages at egnen er transregional og har grænsekrydsende landskaber (især kridtklinterne) og en grænsekrydsende befolkning (herunder godsejerfamilierne).
StatusActive
Effective start/end date01/02/2018 → …