Web archives and FAIR data: Exploring the challenges for Research Data Management (RDM)

Bidragets oversatte titel: Web arkiver og FAIR data: undersøgelse af udfordringer for Research Data Magament (RDM)

Eld Zierau , Ditte Laursen, Sharon Healy, Ulrich Karstof Have, Sally Chambers, Susan Aasman, Olga Holowni, Beatrice Cannelli

Publikation: KonferencebidragKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Principperne i FAIR omfatter at forskningsobjekter skal være til at finde (Findable), tilgå (Accessible), interagere med andre (Interoperable) and være genanvendelige (Reusable) (FAIR). Dette gælder både for maskiner og mennesker. Disse principper indeholder forskellige grader af tekniske, juridiske og etiske udfordringer i forskellige lande i forbindelse med adgang og genanvendelighed af forskningsdata. Dette er også tilfældet for data i webarkiver. I denne præsentation udforsker vi udfordringerne for brug og genbrug af data fra webarkiver, - både fra webarkiv-kuratorers perspektiv og fra brugerperspektivet, og vi vurderer hvordan disse udfordringer influere FAIR principperne for sådanne data.

Forskeres brug af webarkiver er vokset støt I de seneste år, hvilket spænder over forskellige discipliner og forskellige metoder. Denne udvikling antyder at der er en mangfoldighed af krav til en RDM livscyklus for brug og genbrug af webarkivdata. Ikke desto mindre har der været meget lidt forskning som undersøger udfordringer for forskere der vil anvende FAIR principper for deres forskningsdata som de bruger fra webarkiver.

For at forstå de nuværende forskningspraksisser og RDM udfordringer for denne type data, er der lavet en række semi-strukturerede interviews med forsknings- og kulturarvsinstitutioner, som har interesse for at forbedre adgang til deres digitalt fødte arkiv for forskning.

Gennem en analyse af interviewene, giver vi et overblik over adskillige aspekter, som repræsenterer udfordringer med FAIR principperne for webarkiv data. Vi vurderer hvordan nuværende RDM praksisser kan anvendes på sådanne data bade fra et forsknings og et arkiv perspektiv, inklusivt en undersøgelse af hvad et FAIR webarkiv indbefatter. Vi har også set på juridiske og etiske udfordringer som skabere af forskningsdata samt webarkiver har erfaret, samt hvordan disse udfordringer har indflydelse på implementering af FAIR principper, såvel som grænseoverskridende data deling. Endelig har vi set på nogle af de tekniske udfordringer, hvilket inkludere diskussion af metoder til at udtrække data fra webarkiver via reproducerbare workflows.
Bidragets oversatte titelWeb arkiver og FAIR data: undersøgelse af udfordringer for Research Data Magament (RDM)
OriginalsprogEngelsk
Publikationsdato12 maj 2023
StatusUdgivet - 12 maj 2023
BegivenhedIIPC Web Archiving Conference 2023 - Sound & Vision, Hilversum, Holland
Varighed: 11 maj 202312 maj 2023
https://netpreserve.org/event/wac2023/?occurrence=2023-05-11

Konference

KonferenceIIPC Web Archiving Conference 2023
LokationSound & Vision
Land/OmrådeHolland
ByHilversum
Periode11/05/202312/05/2023
Internetadresse

Emneord

  • webarkiv
  • research data management
  • FAIR

Citationsformater