Verdenslitteratur på væggen: Telemachos’ eventyrlige rejse fra bogsiderne til panelerne på Sønderskov

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Abstract

Denne artikel handler om de lærredstapeter, der pryder væggene i et af værelserne på førstesalen på Sønderskov. Tapeterne har otte forskellige motiver fra romanen Les Aventures de Télémaque fra 1699 skrevet af François de Salignac de la Mothe-Fénelon (1651-1715). I artiklen indkredser jeg den kulturhistoriske baggrund for disse tapeter.
Les Aventures de Télémaque blev læst over hele Europa og oversat til et stort antal sprog, heriblandt dansk. Det vises, hvordan Fénélons roman blev læst, efterlignet, kritiseret og benyttet – også i 1700-tallets Danmark-Norge. Og det undersøges, hvordan Télémaque har afgivet stof til en lang række andre kunstarter: Télémaque inspirerede operaer, tragedier og balletter, og der blev skabt malerier, gobeliner og tapeter med motiver fra Télémaque.
Tapeterne på Sønderskov bliver analyseret i forhold til de illustrerede udgaver af Télémaque fra 1700-tallet, der alle imiterer illustrationer fra 1717-udgaven af bogen, men hvoraf nogle udgaver spejlvender illustrationerne eller dele af illustrationerne. Til sidst sandsynliggøres det, med baggrund dels i oplysningerne i Danske Atlas, dels i Samuel Nicolaus Claudius’ (1719-1771) levnedsløb, at Telemachos-tapeterne må være blevet til i Claudius’ periode som ejer af Sønderskov i årene 1750-1769.
OriginalsprogDansk
TidsskriftHerregårdshistorie
Vol/bind17
Sider (fra-til)239-261
Antal sider23
ISSN2597-0658
StatusUdgivet - dec. 2021

Citationsformater