Abstract
Denne artikel diskuterer, hvordan museer kan formidle madens kulturhistorie ved at lave mad, smage og dele måltider. Artiklen bygger på omfattende data fra et madkulturprojekt (SPIS Ma/eD) gennemført i Lolland-Falster, den sydøstlige del af Danmark, mellem 2020 og 2023. Analysen fokuserer på tre nøgleresultater: det sociale aspekt af erfaringsdeling og måltider, den dialogiske formidling af kulturel madhistorie og sansemæssigt engagement gennem madlavning og smagning. Artiklen konkluderer, at madlavning og spisning sammen med andre museumsgæster beriger museumsoplevelsen og transformerer den til en meget sanselig og social begivenhed, der forbinder historien med deltagernes nuværende hverdag. SPIS Ma/eD-projektet demonstrerer også værdien af at integrere madkultur i museernes kommunikations- og formidlingspraksis. Denne integrerede tilgang til lokalsamfundet, uddannelsesinstitutioner og innovative arrangementer har skabt en model, der kan inspirere andre museer
Bidragets oversatte titel | Smag af lokalhistorie: Formidling af madkulturhistorie gennem madlavning og fællesspisning |
---|---|
Originalsprog | Engelsk |
Tidsskrift | Nordisk Museologi |
Vol/bind | 36 |
Udgave nummer | 1 |
Sider (fra-til) | 152-169 |
Antal sider | 18 |
ISSN | 1103-8152 |
DOI | |
Status | Udgivet - 8 jul. 2024 |
Emneord
- Kulturhistorie, madhistorie, formidling, måltid, madlavning, spisning, commensality, sanseoplevelse, museum.