Mad til dagligdag og fest: – om fødevarer og landbrug i ældre jernalder ved Tjæreborg Nord

Tobias Danborg Torfing, Jacob Kveiborg, Daniel Smeds

    Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

    5 Downloads (Pure)

    Abstract

    I og med at mad er essentielt for opretholdelsen af livet, er undersøgelser af bearbejdning af fødevarer og indtag af mad vigtige for at forstå forhistoriske samfunds daglige liv.
    Desværre er madvarer som regel ikke godt bevaret i jorden. Ofte er det kun gennem rester af forarbejdningen og tilberedningen af mad, at arkæologer kan få et indblik i fortidens madvaner. Denne artikel præsenterer nye fund, der kan belyse fødegrundlaget i en landsby fra yngre førromersk jernalder (200 til 1 f.Kr.). Landsbyen lå umiddelbart nord for Tjæreborg ved Esbjerg. Den bestod af omtrent 20 samtidige gårde, der lå på en nordvendt skråning lige ovenfor en mindre bæk med tilhørende vådområde. Landsbyen lå omtrent en kilometer fra marsken, og den var dermed en kystnær indlandsbebyggelse.
    Bidragets oversatte titelFood. Between daily life and a feast – foodstuffs and agriculture of the Late Iron Age from Tjæreborg North
    OriginalsprogDansk
    TidsskriftBy Marsk og Geest
    Vol/bind34
    Sider (fra-til)4-23
    Antal sider10
    ISSN0905-5649
    StatusUdgivet - 2022

    Citationsformater