FHM 4340 Århus Domkirkes kirkegård: Antropologisk undersøgelse af skeletter og humane knogler fra udgravningen ved nordsiden af Århus Domkirkes kor.

Publikation: AndetAndet bidragForskning

Abstract

Udgravningsfeltet målte ca. 3x1,5 m, udgjorde et areal på ca. 4,5 m2 og målte i dybden ca. 160 cm. De arkæologiske levn bestod af 23 humane begravelser, nogle med spor efter kister og tilhørende kistebeslag, kisteplader og søm samt et betragteligt antal løsfundne humane knogler, løsfundne genstande og bygningsdele. Et enkelt skelet var begravet med øreringe samt fingerring på højre hånd, smykkerne lå in situ.
Der er tidligere foretaget udgravninger på Domkirkens kirkegård. I 1994 blev et område vest, nord og syd for tårnet udgravet. Dengang blev der i knoglematerialet identificeret 170 individer: 97 voksne og 73 børn.3 Kirkegården var i 1600-tallet inddelt i tre afsnit alt efter gravstedernes status. De dyreste var at finde på kirkens sydside ud for bispegården. På østsiden lå skolejorden, hvor gravstedsprisen var det halve af den på sydsiden. På den nordre del af skolejorden nød skolen fri jord, og her fandtes bl.a. rektor Dr. Morten Børups gravsten og biskop P. M. Bildsøes murede begravelse. Området på nordsiden af kirken vest for nordre korsarm kaldtes fattigjorden, og her havde de fattige ret til fri begravelse.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2002
UdgivelsesstedHøjbjerg
UdgiverMoesgård Museum
Udgave2002
Vol/bind11
Antal sider29
StatusUdgivet - 2002
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Osteologi
  • Århus Domkirke
  • Skeletundersøgelse
  • Middeladerarkæologi

Citationsformater