Fællesskab i forandring: Indre Mission, identitet og interaktion - set fra Thy

Michael Riber Jørgensen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Abstract

Indre Mission har på godt og ondt sat sit præg på det danske samfund. Det er et trosfællesskab, som indadtil har et stærkt sammenhold, men som udefra kan virke lukket. Selv om man har oplevet en stor tilbagegang siden midten af 1900 tallet, vækker navnet stadig genklang hos mange, og forestillingerne lever videre i den kollektive bevidsthed. Det samme gør stereotyperne – men missionen er mere end Fiskerne og Faster Anna fra Matador.

Denne afhandling undersøger Indre Missions nyere historie fra to sider. Dels den identitet, som konstrueres inden for fællesskabet, og som giver det sammenhængskraft. Og dels interaktionen med det omgivende samfund – med den indbyrdes påvirkning og de potentielle konflikter, det medfører.

Resultaterne viser, at bevægelsen ganske vist ikke har den samme volumen som for et par generationer siden, men at den alligevel fortsat lever. Som alle andre fællesskaber udvikler Indre Mission sig konstant. Dette er et forsøg på at beskrive den udvikling både indefra og udefra, og måske give et lidt mere nuanceret billede af et fællesskab i forandring.

Projektet er samfinansieret af Museum Thy og Aalborg Universitet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider354
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-955-7
DOI
StatusUdgivet - maj 2018
Udgivet eksterntJa

Emneord

  • Historie
  • Religion
  • Indre Mission

Citationsformater