Dansk kystkultur under forandring: Kystlandskab, kulturhistorie og naturforvaltning i det 20. århundrede.

    Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

    Abstract

    I løbet af det 20. århundrede skete der store forandringer i danskernes brug af de åbne kyster. Hvor befolkningen før havde levet af en kombination af fiskeri, jordbrug og skibsfart, blev kystområderne fra omkring 1960’erne i højere grad hjemsted for turisme og friluftsliv.
    Dansk kystkultur under forandring beskriver ændringerne, idet begrebet ’kystkultur= forstås som den danske befolknings brug af kysten i bred forstand, herunder den dominerende opfattelse af kystens rolle for Danmark og danskerne. Fokus på de oplevelsesmæssige og sym¬bol¬¬¬ske kvaliteter præger danskernes holdning til kysten, og med henvisning til de rene badestrande, den kystnære beboelse og til naturkvalitet fokuseres der politisk på, at samfundet bør forpligte sig til at bevare de rekreative, naturmæssige og kulturelle værdier ved kysterne.
    I bogen argumenteres der for, at ændringen af kysternes værdi i nutiden – forfatteren betegner den som en ’rekreationalisering’ af kysterne – har afgørende betydning for de moderne aktører i kystzonen, hvad enten der er tale om private borgere, interesseorganisationer eller forvaltende myndigheder.
    Bogen er en redigeret udgave af forfatterens ph.d. afhandling, og den tager empirisk udgangspunkt i undersøgelser af tre meget forskellige danske kystlokaliteters udvikling i det 20. århundrede.
    OriginalsprogDansk
    UdgivelsesstedEsbjerg
    ForlagFiskeri- og Søfartsmuseet
    Antal sider360
    ISBN (Trykt) 978-87-90982-44-7
    StatusUdgivet - 2007
    Navn Fiskeri- og Søfartsmuseets studieserie
    Vol/bind23

    Emneord

    • Kystkultur
    • kystlandskab
    • Turisme
    • jagt
    • Jagthistorie

    Citationsformater