bidrag til "Historie"

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportEncyclopædiartikelFormidling

Abstract

Lolland Kommune har været befolket fra de første mennesker kom for 15.000 år siden. Kommunen er særdeles rig på fund og fortidsminder fra alle oldtidens perioder, især gravfund fra stenalderen og bronzealderen. Middelalderens befæstninger, bavnehøje, spærringer og broer er, primært strategisk anlagt på steder hvor det var muligt at kontrollere færdslen og transport af mennesker og varer til vands og til lands. I sidste halvdel af 1800-aftallet stagnerede befolkningstilvæksten på Lolland i forhold til landet som helhed. De, der ikke kunne få arbejde de lokale byer, udvandrede til København, Amerika og Australien i tusindvis. Udvandringen blev kun til en vis grad kompenseret af svenske og polske landarbejdere til roepasning. Rødby fjord og Nakskov fjord blev igennem 1800-tallet forsøgt afvandet, inddiget og inddæmmet fra Østersøen. Store dele af Lolland blev oversvømmet under Stormfloden 13. november 1872, hvor 28 druknede. Lollands 63 km lange dige stod færdigt i 1875 i et markant forandret landskab. 600-700 mand byggede fra 1873 det store dige på Lollands sydkyst. Havnen i Rødbyhavn blev i 1908 anlagt på ydersiden af diget mod Østersøen. Sukkerroedyrkningen fik en afgørende betydning både for landbruget og for de større byer, hvor sukkerfabrikkerne blev etableret. Industrier på Lolland opstod i direkte tilknytning til landbrugets drift og til forarbejdning af landbrugsprodukter som bryggerier, dampmøller, mejerier og slagterier.
Vandringen fra land til by fortsatte for Lolland Kommunes vedkommende igennem hele 1900-tallet, både fra landdistrikterne ind til kommunens byer og fra kommunen som helhed til hovedstadsområdet og andre større danske byer. I mellemkrigstiden og under besættelsen stagnerede kommunens befolkningstilvækst Efter 2. verdenskrig blev befolkningstilvæksten endda vendt til et regulært fald i antal indbyggere. 14. maj 1963 blev Fugleflugtslinjen mellem Skandinavien og Europa.
Ved Brunddragerne i Saksfjed inddæmningen blev de første små primitive sommerhuse opført i 1920’erne og 1930’erne.
Vinteren 1930 var 50% af arbejderne i Nakskov arbejdsløse.. Flere tusinde arbejdere deltog i 1. maj demonstrationerne i 1931. Det endte med direkte kampe mellem demonstranter og politi i Nakskov. Åndssvageforsorgen købte i 1928 store dele af Rødbyhavn. Byens store jernskibsværft med arbejder- og funktionærboliger var krakket efter 1. verdenskrig og bygningerne stod tomme. I 1960’erne havde Rødbygård 900 beboere og 560 ansatte. Under besættelsen var der ofte kampe i luftrummet over Lolland. 34 fly styrtede ned over land eller i vandet tæt på kysten.
Lolland kommunes indbyggertal faldt i slutningen af 1900-tallet. Tilbagegangen i landområderne var voldsom. Nakskov og Maribo bibeholdt dog deres status som kommunens største byer med lige under halvdelen af kommunens befolkning.
OriginalsprogDansk
TitelTrap Danmark : Lolland Kommune
Antal sider22
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagTrap Danmark
Publikationsdato2022
Sider34-55
ISBN (Trykt)9788771811438
StatusUdgivet - 2022

Citationsformater