bidrag til "Byggeskik på landet"

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportEncyclopædiartikelFormidling

Abstract

Kommunens ældste bindingsværkshuse blev bygget med fodrem på stensyld. De fleste af husene var oprindeligt kalket over stok og sten, altså både over tavl og tømmer, men f.eks. på Guldborgland på det nordøstlige Lolland, blev tømmeret tjæret og tavlene udfyldt med røde ubehandlede lersten. Gavlene på Falster var oftere lodrette end på Lolland, hvor de afvalmede gavle dominerede.
Ikke mindre end 35 af Danmarks 240 rytterskoler fra 1720’erne blev bygget inden for Guldborgsund Kommune.
En forøget teglproduktion førte til at flere og flere nye gårde i 1800-tallet blev bygget med grundmurede ydervægge og uden særligt egnspræg. Fra 1880’erne blev den tyske trempelkonstruktion ,med det mere anvendelige loftsrum, almindelig.
Mere end hundrede års trafikhistorie afspejles i bygninger og anlæg i Gedser tegnet af først Nykøbing arkitekten H.C. Glahn, siden Statsbanernes arkitekter. Administrative bygninger og tjenesteboliger dominerer Langgade og Stationsvej.
Den fæstningsagtige stationsbygning med to tårne, der blev tegnet af Heinrich Wenck., blev i 2012 renoveret som den nye færgeterminal, Scandlines Portalen, så den tidligere perronhal til togene, nu kan bruges som koncertsal.
Flemming Bay-Jørgensen tegnede Danmarks første „subtropiske vandland“ i Ferie Park Gedser (1987), nord for lystbådehavnen.
Fra luften ligner Storstrøm fængsel (2017) en pendant i landskabet til den stjerneudskiftede Skerne landsby på den anden side af motorvejen
OriginalsprogDansk
TitelTrap Danmark : Guldborgsund Kommune
Antal sider2
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagTrap Danmark
Publikationsdato2022
Sider89-90
ISBN (Trykt)9788771811115
StatusUdgivet - 2022

Citationsformater