A Holistic Approach to Bit Preservation

Bidragets oversatte titel: En holistisk tilgang til bitbevaring

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

  Abstract

  Denne afhandling præsenterer tre hovedresultater til en holistisk tilgang til bitbevaring, hvor det ultimative mål er at finde den optimale bitbevaringsstrategi for specifikke digitale materiale, som skal bevares digitalt. Digitale materialer består af sekvenser af bits, hvor en bit et binært ciffer som kan have værdien 0 eller 1. Bitbevaring skal sikre at bittene forbliver intakte og læsbare i fremtiden, men bitbevaring omhandler ikke, hvordan bittene kan fortolkes, f.eks. som et billede. En holistisk tilgang til bitbevaring omhandler aspekter som påvirker et endeligt valg af en bitbevaringsstrategi. Dette kan være aspekter af, hvordan permanent tilgang til det digitale materiale sikres. Det kan også være aspekter af hvordan materialet til bitbevaring skal behandles i forbindelse med brug af det. Dette inkluderer aspekter relateret til repræsentation of det digitale, samt hvilke krav der er til fortrolighed, tilgængelighed, omkostninger, udover kravene til sikring af bit sikkerhed. Et par eksempler er:
  • Den måde, som digitalt materiale er repræsenteret i filer og strukturer, har indflydelse på, om det er muligt at fortolke og bruge bittene på et senere tidspunkt. Derfor har måden, som bittene repræsenterer det digitale materiale, indflydelse på hele bevaringen af det digitale materiale.
  • Filformater kan være mere eller mindre sårbare overfor bitfejl. Derfor vil forskellige filformater kræve forskellig bitbevaringsløsning for at sikre det samme maksimale niveau for at undgå risici der fører til tab af det digitale materiale.
  • Filformater kan være mere eller mindre pladskrævende, og måden, hvorpå materialet er produceret, kan have indflydelse på pladskravene. Derfor er den valgte repræsentation og produktion afgørende for krævet lagerplads, hvilket igen har indflydelse på omkostningerne ved bitbevaringen.
  • Der vil være krav til tilgængeligheden af det bitbevarede materiale for at krav til brug af materialet kan opfyldes, f.eks. skal biblioteker tit give hurtig offentlig adgang til bevaret materiale, dvs. tilgængeligheden af det bevarede materiale skal understøtte brugen af det.
  • Det digitale materiale skal bevares på en sådan måde, at generelle krav til materialet imødekommes, f.eks. fortrolighedskrav til fortroligt materiale. Derfor har disse krav indflydelse på kravene til bit bevaringen.
  Eksemplerne viser, at det er relevant at tage en holistisk tilgang og inkludere aspekter af digital repræsentation, fortrolighed, tilgængelighed, bitsikkerhed og omkostninger i overvejelserne, når krav defineres for bitbevaringen. Analyse af sådanne krav samt valg af bitbevaringsløsning kan understøttes af de tre hovedresultater præsenteret i denne afhandling:
  • Det første er en model, som understøtter analyse af et separat og muligvis fælles bitmagasin, som skal sikre bevaring af bits. Denne model er basis for definition af terminologi og basis for analyse af funktioner i bitmagasinet samt grænseflade til bitmagasinet. Dette omfatter både tekniske og organisatoriske aspekter af et bitmagasin.
  • Det andet er et repræsentationskoncept, som understøtter analyse og design af repræsentation af digitalt materiale under bitbevaring. Konceptet er delvist inspireret af observationer af, at krav til bevaring og til tilgængeliggørelse kan være modstridende. Konceptet indeholder også aspekter omkring fremtidig brug af en repræsentation. Endvidere er det inspireret af resultater, som viser, at en digitaliseringsproces kan have betydning for omkostningerne af bitbevaring.
  • Det tredje er en metode, som assisterer i evaluering af bedste valg af en bitbevaringsløsning, som kan understøtte kravene for et specifikt digitalt materiale. Overvejelser i forbindelse med et valg af en bitbevaringsløsning inkluderer mange af aspekterne fra den holistiske tilgang til bitbevaring, hvor der skal tages hensyn til diverse krav til bitbevaring. Evalueringen kan være påkrævet i forskellige faser, f.eks. i en reevaluering, når der skal foretages mediemigrering.
  Bidragets oversatte titelEn holistisk tilgang til bitbevaring
  OriginalsprogEngelsk
  Antal sider111
  StatusUdgivet - 15 dec. 2011

  Emneord

  • digital bevaring
  • holistisk tilgang
  • bitbevaring
  • bit sikkerhed
  • fortrolighed
  • adgang
  • risikoer
  • evaluering
  • funktionel bevaring

  Citationsformater