Udstillingen: Cool Moderne - Art Deco i dansk billedkunst 1910-40 i perioden 20.8.2015 - 3.1.2016

  Projekter: ProjektForskning

  Projektdetaljer

  Beskrivelse

  Art deco – et image problem
  Det er ironisk, at den mest populære stil i det meste af det forrige århundrede har haft et image problem.
  Art deco var en social, kulturel og æstetisk stil fra 1910 til 1940. En stil som blev opfattet som dekadent, udtrykte livsnydelse uden indhold, kun overfladeglimmer. Det var ikke muligt at se denne stil som andet end et modefænomen, der ville forsvinde igen.
  Betegnelsen art deco kom fra kunsthåndværket og kunstindustrien, og var en forkortelse af det franske Arts Décoratifs. Det blev en samlet betegnelse for de nye tendenser indenfor dekorativ kunst og kunsthåndværk, som blev præsenteret på verdensudstillingen i Paris 1925. Der var ingen programerklæring, intet politisk-ideologisk budskab. Derimod blev art deco den nye trend, som appellerede til et købedygtigt borgerskab. Den afspejlede en samtid, som på overfladen dyrkede det skønne og elegante og indgød en sorgløshed, der karakteriserede det mondæne liv.
  Art deco fremkom ikke med et selvstændigt bud på en ny -isme og var heller ikke på anden måde med til at sætte en ny dagsorden. Stilen blev med andre ord ikke opfattet som avantgarde. Den var fashionabel, og som sådan klædte den moden, arkitekturen og designet.
  Nogle gange skal tiden gå, før vi kan se på et fænomen tydeligere – se på det løsrevet fra de værdidomme, som samtiden giver. Det er tilfældet med art deco.
  StatusAfsluttet
  Effektiv start/slut dato03/11/201403/12/2016

  Emneord

  • Art Deco