Udstilling: Fange nr. 75 – Alberti og fængslet i Horsens

Projekter: ProjektAndet

Projektdetaljer

Beskrivelse

Pressemeddelelse Horsens Museum 2011:

Fange nr. 75 – Alberti og fængslet i Horsens

Vi garanterer en udstillingsoplevelse, du aldrig har set magen til…

Den 23. juni åbner Horsens Museum dørene for en anderledes og nytænkende museumsoplevelse, der fortæller om Danmarks justitsminister Peter Adler Alberti, der i sin tid som minister var manden bag Danmarkshistoriens største svindelsag nogensinde.

Midt i udstillingsrummet er Albertis celle rekonstrueret. Hér vil skuespilleren Kim Bodnia i form af et legemsstort 3D-hologram give Alberti liv og mulighed for selv at fortælle sin historie. Teknologien anvendes nu for første gang i Danmark på Horsens Museum.

Museumschef Anne Bjerrekær fortæller om den nye formidlingssatsning:
” Vi vil gerne markere 100 året for justitsminister og storbedrager Albertis ankomst til Horsens Straffeanstalt, hvor han skulle afsone sin dom på 8 år for bedrageri og falsk. Samtidig vil vi give en demonstration af, hvorledes tidssvarende museer kan bruge nye medier i vores formidling.
Kim Bodnia var oplagt som samarbejdspartner til rollen som Alberti, ikke så meget pga. hans fysiske lighed men mere, fordi vi vurderede, at netop han ville kunne gengive den komplicerede, yderst intelligente, sammensatte og også meget rå person, som Alberti var, på en indlevende måde. Dialogen er skrevet af Allan Berg Nielsen ud fra originalt materiale og citater, som museets medarbejdere har gravet frem fra bøger, arkivalier og retsprotokoller. Kim greb virkelig rollen og tilføjede en kunstnerisk dybde, som vi slet ikke havde set. Der venter altså de besøgende en pænt god oplevelse, for nu at sige det på jysk” smiler museumschefen og fortsætter: ”Vi håber selvfølgelig også på denne måde at kunne trække nye nysgerrige brugere ind på museet – en spændende teknologi, der vises for første gang i Danmark, er jo altid attraktiv. Og vi er allerede i gang med at udvikle videre på mediet – således vil der efter sommerferien vises 2 versioner af Alberti-monologen, når den første udgave suppleres med en version, der leger stærkt med mediet og virkelig prøver grænser af…. Men vi skal altså lige finde pengene til det…”, tilføjer Anne Bjerrekær med et håbefuldt smil.

Udstillingen vil fortælle historien om Alberti og hans forbrydelser, der blev Danmarkshistorie, men vil samtidig også give et indblik i liv og dagligdag i fængslet anno 1910 – med blodbudding, religion, fysisk afstraffelse og mørk kachot.
Kort titelFange nr. 75
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201123/06/2011

Emneord

  • Fængsel
  • Horsens
  • Fange
  • Danmarkshistorie