Grønlandsfarere og vadehavsliv. Den nordatlantiske hvalfangst og de lokale konsekvenser på de nordfrisiske øer, ca. 1650-1850

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

Projektets udgangspunkt er de kommandørgårde, der i dag findes på henholdsvis Frilandsmuseet i Sorgenfri og på Rømø, men ikke mindste de familier på de nordfrisiske øer, hvor mændene deltog i den nordatlantiske hvalfangst i 1700- og 1800-tallet. Formålet er at undersøge, hvordan deltagelsen i hvalfangstindustrien påvirkede og afspejlede sig i den materielle kultur, den sociale organisation og den kulturelle horisont på øerne - vel vidende, at hvalfangsten hverken var den eneste levevej for beboerne på øerne eller den eneste forbindelse til omverdenen. Den overordnede problemstilling søges besvaret gennem udforskning af en række temaer, som alle er indbyrdes forbundet:
Materiel kultur, social status og kulturel horisont
Social organisation og køn
Netværk og kulturel horisont
Risikohåndtering og kulturel horisont
Den internationale kontekst
Temaerne rækker alle på forskellig måde ud over lokaliteten og knytter an til nogle større økonomiske og kulturelle sammenhænge. Et overordnet metodisk og teoretisk problemfelt er derfor, hvordan man forener den lokale historie med den store historie om hvalfangsten.  
 
 
 
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/09/201101/09/2013

Publikation

  • 1 Tidsskriftartikel

Greenland whalers and life on a Wadden Sea Island in the eighteenth century

Ax, C. F., 2015, I : International Journal of Maritime History. 27, 4, s. 680-695 16 s.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review