Fra Bartolommeo della Porta detto Fra Bartolomeo, Adorazione del Bambino, National Gallery, London

  • Fischer, Chris (Projektdeltager)
  • Padovani, Serena (Projektdeltager)
  • D-Albo, Odette (Projektdeltager)

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

En artikel om et maleri af Fra Bartolommeo i National Gallery i London udlånt til en udstilling i Museo Tosio Martinengo I Brescia i forbindelse med opdagelsen af et fuldstændigt overensstemmende maleri i dette museums magasiner.
Hypotesen var at Bresciabilledet var et værkstedsarbejde lavet på basis af den karton, som Fra Bartolommeo havde lagt til grund for Londonbilledet, men infrarøde optagelser af Londonbilledet viser at billedet slet ikke er lavet på basis af en karton. Undertegningen viser tværtimod at Fra Bartolommeo udarbejdede kompositionen på fri hånd.
Det kaster helt nyt lys over hans arbejdsmetode, for alle de malerier, der hidtil er blevet undersøgt i infrarød belysning, viser med al tydelighed, at der eksisterede en tegning i fuld størrelse, som er blevet kalkeret over på billedfladen inden den egentlige maleproces begyndte.
Der kan således ikke være tale om at Bresciabilledet er udført efter Fra Bartolomeos karton. Det er sandsynligvis lavet på basis af en kalke udført på det færdige maleri. Ved hjælp af undertegningen kunne jeg sætte en række tegninger i forbindelse med maleriet og således afdække Fra Bartolomeos arbejdsproces. Herudover lykkedes det mig at spore billedets proveniens helt tilbage til malerens værksted i 1507 hvilket er meget sjældent.
Artiklen indgår i et udstillingskatalog med tre andre mindre artikler.
Projektperiode: 14.- 20 Oktober 2014
Øvrige deltagere: Serena Padovani, Odette D-Albo og Museo Martinengos stab.
Gennemført formidling: Udstillingskatalog og udstilling på Museo Tosio Martinengo, ”Rinascimento Fra Bartolomeo Sacra Famiglia a modello”, 20 nov. 2014 – 18 jan. 2015.01.20
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato14/10/201420/10/2014