Dansk arkitektur i 1960'erne

Projekter: ProjektForskning

Projektdetaljer

Beskrivelse

1960’erne repræsenterer en arkitekturhistorisk interessant brydningstid, hvor visioner, innovationer, opgør og nyorientering kæmper sammen med og mod hinanden. Kronologisk indledtes årtiet med en kraftig statslig saltvandsindsprøjtning til industrialiseringen af byggeriet i 1960, og ideologisk afsluttedes det med Statens Byggeforskningsinstituts tæt lav-konkurrence i 1971. Nogle af bygningerne er allerede nu anerkendt som fredningsværdige, men mange er udsat for ligegyldighed og for kraftige ombygninger uden indsigt i deres særlige forudsætninger.
Dansk arkitektur blev i 1960’erne til i et spændingsfelt mellem det økonomiske opsving, industrialiseringen af byggeriet, velfærdssamfundets fokus på både boligmanglen og på institutions- og kulturbyggeri samt en revision af den hidtil statiske forståelse af en bygning til fordel for et dynamisk-foranderligt syn på et bygningsværk. Projektet skal udrede, hvorledes disse faktorer spillede sammen inden for byggesektoren, og hvordan de tilsammen gav form til dansk arkitektur.
Forskningsprojektet vil resultere i en monografi, en dansk arkitekturhistorie, om et af de mest dynamiske og visionære, men også problematiske og udskældte årtier i dansk byggeri.
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/07/201415/07/2018

Emneord

  • Arkitekturhistorie