Billede af Rasmus Rask Poulsen
20192022

Publikationer pr. år

Personlig profil

Forskningsområde

PhD-projekt: Moravians of both Worlds: A study of the heritagization of three Protestant communities and their settlements


Hvad betyder Verdensarvsstatus for små trossamfund og brugen af deres fortid? Prestigen ved Verdensarv er stor, da den betyder en særlig anerkendelse af et stykke bygget eller levende kulturarv, men er samtidigt en katalysator for større bevågenhed og indblanding fra organisationer, offentlige institutioner og turister, der indgår i brugen, oplevelsen og forvaltningen af disse som kulturarv. Dette projekt undersøger hvordan anerkendelsen som Verdensarv påvirker dagliglivet og historieforståelsen i tre beslægtede historiske byer og deres lokale trossamfund, før og efter Verdensarv.

I et internationalt perspektiv belyser projektet effekterne af Verdensarv i Christiansfeld, der i 2015 blev optaget UNESCOs Verdensarvsliste for sin velbevarede bykerne fra 1700-tallet, grundlagt af den Herrnhutiske Brødremenighed, som stadig lever i byen. Dette fører også projektet til de to brødremenighedsbyer i Bethlehem, USA og Herrnhut, Tyskland, hvor lokale brødremenigheder, i kølvandet på Christiansfelds optagelse, er begyndt at søge om deres egne pladser på Verdensarvslisten. Ved at undersøge forventningerne før og erfaringerne efter Verdensarv i disse byer vil projektet bl.a. belyse spændinger mellem lokale, nationale og globale interesser og processer i forbindelse med kultur- og Verdensarvsudpegninger. Projektet ønsker dermed at udvide forståelsen af, hvordan forskellige aktører forstår, skaber og forvalter beslægtede kulturarvsfænomener i et både lokalt og internationalt perspektiv.

Uddannelse (Akademiske kvalifikationer)

Antropologi, Kandidat, "Like Living Stones" , Københavns Universitet

Dimissionsdato: 12 dec. 2017

Eksterne ansættelser

Forskningsassistent, Institut for Antropologi, Københavns Universitet

1 feb. 201831 jul. 2019

Emneord

  • Kulturarv 90.1
  • Kulturantropologi 59.5 (Kulturprocesser 30.12)
  • Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) 19.06
  • Etnologi 30.164 (Folkeliv 39)
  • Herrnhutisme 28.32 (Dansk kirkehistorie 27.65)
  • Protestantisme 28.3 (Dogmatik 23)

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller