Billede af Jeanette Varberg

Jeanette Varberg

  • Danmark

20142023

Publikationer pr. år

Personlig profil

CV

Hun er uddannet mag.art. i forhistorisk arkæologi fra Aarhus Universitet i 2006. I 2006/2007 deltog hun i Galathea 3ekspeditionen. Her var hun med til at udgrave et skelet på øen Mbuke i Manusprovinsen i Papua Ny Guinea som del af Aarhus Universitets projekt "Globalisering i fortid og nutid".

Hun blev ansat som museumsinspektør på Moesgård Museum i 2007. Her var hun med til at planlægge og opbygge det nye Moesgaard Museums arkæologiske og etnografiske udstillinger som faginspektør.

I 2014 udgav hun bogen Fortidens Slagmarker - krig og konflikt fra stenalder til vikingetid på Gyldendal. For bogen og sin formidling modtog hun DR’s Rosenkjærpris i 2014 og Blixenprisen for årets faglitterære udgivelse i 2015.

Hun er forfatter og medforfatter til mange artikler og bogkapitler og har redigeret flere antologier. I 2014 fik hun sit internationale gennembrud med opdagelsen af, at 3400 år gamle glasperler fundet i Danmark stammer fra det gamle Egypten og Mesopotamien. Hendes hovedudgivelser ligger inden for nordeuropæisk bronzealderforskning, krig, migration, handel og religion. Hun er en aktiv formidler af sit fag i form af foredrag, medvirken i radio og TV, kronikker, debatindlæg (Altinget.dk) og som fast analytiker på DR Historie. I 2017 medvirkede i DR's historieserie Historien om Danmark som en af de eksperter, der udtaler sig om de forskellige perioder, og sammen med Kurt Villads Jensen skrev hun en uddybende bog om Danmarks Historie, som blev udgivet samme år i forbindelse med serien.

I 2018 blev hun museumsinspektør på Nationalmuseet.

Eksterne ansættelser

Faginspektør, Moesgård Museum

20072018

Samarbejde og topforskningsområder i de sidste fem år

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller