Billede af Charlotte Præstegaard Schwartz

Charlotte Præstegaard Schwartz

Kunsthistoriker, Ph.d. Post.doc.

20042023

Publikationer pr. år

Hvis du har foretaget ændringer i Pure, vil de snart blive vist her.

Personlig profil

CV

Charlotte Præstegaard Schwartz er mag.art. og Ph.d. i kunsthistorie og ansat i en post.doc.-stilling på SMK med et forskningsprojekt, der omfatter den fotobaserede del af museets samling. Præstegaard Schwartz forsker i institutionaliseringen af fotografiet i Denmark og nye præsentationer af samlingen gennem et samtidigt blik. Præstegaard Schwartz er tildelt et forskningsstipendiat fra Ny Carlsbergfondet.

Præstegaard Schwartz har speciale i kunstteori og -historie i det 20. og 21. århundrede. Hun har forsket i avantgardekunst herunder særligt konceptkunsten i 1960erne og 1970erne, hvilket bl.a. har udmøntet sig i udstillingen og bogen Art as Idea. Conceptual Photography in Denmark 1965 – 1979, Det Kongelige Bibliotek (2007). I 2004-2006 var Præstegaard Schwartz museumsinspektør på ARKEN Museum for Moderne Kunst. I perioden 2008-2011 arbejdede hun som museumsinspektør på Museet for Fotokunst, Kunstmuseum Brandts. Hun har forsket i både fotografiets historie samt i samtidskunstens udvidede brug af mediet, hvilket var temaet for hendes Ph.d. Det Postmediale Fotografi (2014). Hun var del af forskningsprojektet ”Mod et Nyt Kulturbegreb og Nye former for Kulturformidling” på SDU fra 2014-2017 støttet af Velux Fonden. I forskningsprojekt anlagde Præstegaard Schwartz en kritisk vinkel på nutidens politiske og kulturelle fokus på deltagelsesstrategier gennem praksisbaserede undersøgelser af samtidige og historiske institutionskritiske kunstneriske strategier.

 

Præstegaard Schwartz har arrangeret en række konferencer, senest Institutional infrastructure. New modes, collaborations, and platforms for artistic production, Det Kgl. DanskeKunstakademi (2019) og WHERE PHOTOGRAPHY BELONGS. The production of communities and the experience of solidarity and belonging within historical and contemporary photography, Det Kongelige Bibliotek (2017). Hun har kurateret en lang række udstillinger. De seneste tæller Exchanging Money for Working Space or Money Equals Working Space, SixtyEight Art Institute, Kbh., (2017) og Family, work, art, surrounding. Galleri Tom Christoffersen, Kbh., (2017). Siden 2017 har Præstegaard Schwartz været ansvarlig for kunstprogram og det internationale residensprogram på den uafhængige kunstinstitution Astrid Noacks Atelier, Kbh.

 

Hun har bidraget med artikler til adskillige antologier, kataloger og tidskrifter, bl.a. ”Rum, Sekskanter, Billeder og andre Kulegravninger. Stig Brøggers Fotografisk Baserede Kunst i 1960’erne og 1970’erne” (2019), og ”Artivism and Para-institution: The Partisan Café and the Museum of Burning Questions, Bergen Assembly 2016” (2018, med Professor Anne Scott Sørensen, SDU). Museum Tusculanum Press publicerer Præstegaard Schwartz’ seneste bog Billedtilstande i 2020.

 

Siden 2015 har Præstegaard Schwartz været Advisory Board Member og medlem af programudvalget i Copenhagen Photo Festival. I 2017 modtog hun en præmiering for sit kuratoriske arbejde af ’Legatudvalget for Billedkunst’, Statens Kunstfond, og i 2011 blev hun tildelt Asta og Mario Krohns legat for danske kunsthistorikere.

Uddannelse (Akademiske kvalifikationer)

Kunsthistorie, Ph.d, Det postmediale fotografi, Syddansk Universitet

Dimissionsdato: 18 mar. 2015

Eksterne ansættelser

Syddansk Universitet. Det Humanistiske Fakultet

20142017

Museumsinspektør, Museet for Fotokunst, Brandts

20082011

Det Kongelige Bibliotek

2007

Museumsinspektør, ARKEN Museum for Moderne Kunst

20042006

Netværk

Seneste eksterne samarbejde på lande-/områdeniveau. Dyk ned i detaljerne ved at klikke på prikkerne eller