VORES NATUR Ældre end pyramiderne: Oplev fortiden i den danske natur Overalt i Danmark kan du opleve imponerende gravmonumenter.

    Presse/medie

    Beskrivelse

    Foråret er på vej, og det kan give lyst til at komme ud og gå en tur.

    Men hvad med at droppe den samme, gamle rute, som du har gået mange gange før, og i stedet prøve noget helt nyt?

    For eksempel at gå på opdagelse efter gamle, danske gravmonumenter.

    Så får du både natur og kultur på din gåtur.

    Findes overalt i Danmark

    De begravelser, vi holder i dag, ville absolut ikke have imponeret folk i bondestenalderen.

     

    KOM UD OG OPLEV NATUREN

    I 2020 sætter DR fokus på den danske natur.

    På dr.dk kan du hver uge få et skræddersyet tip til, hvad du kan opleve i naturen nær dig.

    Klik ind på Din Natur og vælg din landsdel.

    Dengang ville folket have monumenter, der tårnede op i landskabet. Også selvom tonstunge sten skulle samles og fragtes, for at det kunne lade sig gøre.

    - Monumenterne kan du stadig se i dag. I forhold til resten af Europa har vi utroligt mange og velbevarede gravmonumenter i Danmark.

    Det fortæller Lasse Sørensen, der er forskningschef ved Danmarks og Middelhavslandenes Oldtid på Nationalmuseet og fortsætter.

    - Bondestenalder-bønder er de første, der for 6.000 år siden rydder den tætte urskov i Danmark for at dyrke jorden. Et par generationer senere begynder de at opføre gravmonumenterne kaldet stendysser.

    Førhen var gravmonumenterne lavet af jord og træ, men nu blev sten også taget i brug.

    FORSKELLIGE FORMER FOR GRAVMONUMENTER DU KAN BESØGE

    De forskellige gravmonumenter kan kort opdeles i langhøj, dysser og jættestuer. De fleste er bygget i bondestenalderen frem til 1.700 år før vor tid.

    • Langhøje er de ældste udgaver. De er bygget for cirka 5.800-5.300 år siden. De kan være op til 90 meter lange og cirka ti meter brede. De er bygget af jord og tværgående træ-stolper.

    • I en dysse er gravkammeret lavet af sten. Dysser blev bygget i en kort periode for 5.600 til 5.200 år siden. De er typisk lavet af fire sten, hvor tre sten danner et fundament af vægsten, mens den sidste er en overligger. Nogle af overligger-stenene vejer 20 ton, så det har krævet mange mennesker at bygge sådan en dysse.

    • Jættestuer blev opført for omkring 5.300-5.000 år siden, og de bliver brugt helt op til omkring 3.700-3.600 år siden, hvor bronzealderen starter. Jættestuerne er mere komplekse i opbygningen end dysser. Jættestuer har et kammer med flere vægsten samt flere overliggere.Kilde: Lasse Sørensen, forskningschef ved Danmarks og Middelhavslandenes Oldtid på Nationalmuseet.

    Monumenterne skulle markere territorier. Men det skabte også fællesskab blandt familie og venner.

    - Monumenterne blev lavet for at skabe en fælles historie om, hvem man var, siger Lasse Sørensen og fortsætter.

    - Især i jættestuer, som er en særlig måde at udforme kamre og gange på, kan man se, at der er blevet genbegravet døde tusind år efter, at jættestuen blev lavet. De er altså blevet brugt igen og igen i mange generationer, siger Lasse Sørensen.

    Periode8 mar. 2020

    Mediebidrag

    1

    Mediebidrag

    Emneord

    • Megalitter
    • danske landskab