Tusinder af grønlandske kvinder fik spiral uden samtykke - hvordan er det blevet glemt ?

Presse/medie

Periode8 maj 2022

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • TitelTusinder af grønlandske kvinder fik spiral uden samtykke - hvordan er det blevet glemt ?
  Mediets navn/udløbwww.dr.dk
  MedietypeInternet
  Land/OmrådeDanmark
  Dato08/05/2022
  BeskrivelseI løbet af 1960'erne og 70'erne fik 4.500 grønlandske kvinder opsat spiraler som følge af en storstilet "familieplanlægningsindsats".

  Indsatsen var bestemt af den danske stat for at mindske det hastigt stigende befolkningstal i Grønland – og spiralerne fik i den grad befolkningskurven til at knække. I bygden Kap Hope i det østlige Grønland blev der eksempelvis stort set ikke født et eneste barn fra midten af 1960'erne og ti år frem,

  Som du kan høre i DR's nye podcastserie 'Spiralkampagnen' følte mange af kvinderne sig bare ikke ordentligt informerede om indgrebet – og flere følte det som et overgreb, der stadig præger dem den dag i dag.

  Klokken 21.00 søndag aften sidder DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, og historiker Mette Byriel-Thygesen med speciale i køn, krop, seksualitet, klar til at svare på dit spørgsmål.

  Hvem tog egentlig beslutningen om at opsætte de mange tusinde spiraler, og hvorfor? Hvilke konsekvenser havde det for kvinderne – og for det grønlandske samfund? Hvorfor er spiralkampagnen stort set blevet glemt i historiebøgerne? Og hvilken betydning kan det få, at sagen nu kommer frem?
  Producer/forfatterDanmarks Radio
  URLhttps://www.dr.dk/engagement/taet-paa/stil-spoergsmaal-tusinder-af-groenlandske-kvinder-fik-spiral-uden-samtykke---hvordan-er-det-blevet-glemt
  PersonerMette Byriel-Thygesen