Nationalisme

Presse/medie

Beskrivelse

Ideen om nationalisme fremkommer i det 18. århundrede med ønsket om national selvbestemmelse og forestillingen om, at der gennem en stærk homogen kulturel identitet kunne skabes et stærkt nationalt fællesskab og dermed en solid stat i modsætning til de traditionelle imperier.
Et sted hvor den nationale selvforståelse konkret kommer til udtryk er i kunsten. Kunsten virker som en prisme for de nationale ideer og værdier enten som modreaktion eller som medreaktion på den herskende nationale identitetsforståelse. Den nationale identitetsdannelse spejles på den måde i de kunstneriske produktioner, som tegner samtiden.    

Nationalisme bliver i dag brugt i mange forskelligartede sammenhænge inden for forskellige politiske dagsordener i forhold til Europa. Men hvad er nationalisme? Hvad kendetegner nationalismen i dag? Og hvilken betydning har nationalismen haft for Europas historiske udvikling?

I programmet medvirker Professor emeritus Uffe Østergaard, viceinstitutleder ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC Sune Lægaard og museumsinspektør og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst Henrik Holm.

Emne

Nationalisme, national billedkunst, 1800-tallet

Periode11 dec. 2017

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • Titelnationalisme
  Grad af anerkendelseNational
  Mediets navn/udløbDen2radio
  MedietypeRadio
  Varighed/længde/størrelse27:56
  Land/OmrådeDanmark
  Dato11/12/2017
  Producer/forfatterClaus Bo Bjerglund Andersen, Lasse Nyeng Hemicke, Thor Eiken Mulvad
  URLden2radio.dk/udsendelser/nationalisme/
  PersonerHenrik Holm