Når staten drager omsorg. Den politiske og administrative historie om dansk åndssvageforsorg 1933-80

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

I min afhandling undersøger jeg den del af den danske velfærdsstat, som i perioden 1933-80 leverede forsorg til mennesker med udviklingshæmning ved at besvare spørgsmålet:

Hvordan kan udviklingen af den danske åndssvageforsorg karakteriseres og forklares?

Jeg har fokus på, hvor ansvaret for forsorgen var placeret, hvordan denne ansvarsfordeling ændrede sig over tid og på, hvilken betydning fordelingen havde for udøverne og udøvelsen af forsorgen. Jeg har desuden til formål at kortlægge de idéer, der prægede de politiske beslutninger i perioden for at vise, hvordan idéer om et værdigt liv for mennesker med udviklingshæmning over tid var med til at påvirke den institution, der skulle levere rammerne om det gode liv.

Med et historisk-institutionelt perspektiv analyserer jeg skriftligt materiale fra den lovgivningsmæssige side af forsorgen samt i arkivalier fra centraladministrationen og centrale aktører af forsorgsudbydere. Derved kan jeg give en sammenhængende beskrivelse af den danske åndssvageforsorg og et svar på, hvorfor det oprindelige system med ikke-offentlige forsorgsudbydere (1933-59) blev opgivet til fordel for et offentligt forsorgsvæsen først centralt (statsligt 1959-1980) og siden decentralt (kommunalt og amtsligt 1980-). Ved at kombinere forskellige metoder fra politologi og historie analyserer jeg de politiske beslutningsprocesser og åndssvageforsorgens reaktion på krav om forandringer.

Jeg argumenterer for, at nutidens velfærdstilbud for mennesker med udviklingshæmning fortsat præges af de politiske beslutninger, der blev truffet i fortiden, og at idéen om, hvad et værdigt liv er, både i fortiden og i nutiden var og er med til at præge lovgivning og tilbuddene til det menneske, der har brug for velfærdsstaten. Jeg vil desuden argumentere for, at institutionelle forandringer tager tid, hvorfor reformer af en så stor velfærdsinstitution som den danske åndssvageforsorg kun langsomt blev til mærkbare ændringer for de mennesker, der levede i systemet.
Periode3 jun. 2024
BegivenhedstitelNorsk nettverk for forskning om funksjonshemming: 10. Forskningskonferense
BegivenhedstypeKonference
Konferencenummer10
ArrangørNorsk nettverk for forskning om funksjonshemming
PlaceringBodø, NorgeVis på kort
Grad af anerkendelseInternational

Emneord

  • åndssvageforsorg
  • velfærdshistorie
  • socialpolitik