I pest, blodsot og andre smitsomme sygers tid – epidemien 1659-60

Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

I pest, blodsot og andre smitsomme sygers tid – epidemien 1659-60

Foredrag på Billund Bibliotek torsdag den 8. marts kl. 19.30.

”Aaret 1659 døde i Hygym Sogn i en smitsom Sygdom 504 Mennesker, som her ligge begravede”, står der på en mindesten på kirkegården i Sønder Hygum. Den er et minde om den frygtelige epidemi, som brød ud under krigen 1658-60. Hurtigt bredte epidemien sig til hele Syd- og Sønderjylland samt Fyn. Krigen var Anden Karl Gustav krig. Svenske tropper havde besat landet, og Frederik III bad Danmarks allierede om hjælp. Hjælpen kom, og Danmark overlevede som nation, men ikke uden omkostninger. Tusinder af mennesker mistede livet under den voldsomme epidemi, og store dele af det sydlige og vestlige Jylland blev lagt øde og mennesketomme. Mindestenen blev rejst af Hygum Kirke i 1876. Mindet om den voldsomme epidemi var altså stadig mere end to hundrede år efter de voldsomme begivenheder en levende del af den fælles erindring i Hygum Sogn.

Forfatteren Aksel Lassen beskrev for et halvt århundrede siden epidemien som en ”folkedød uden lige i Danmarks historie,” forårsaget af plettyfus og spredt af de allierede tropper. Men kan kildematerialet bære disse påstande? Hvad ved vi egentlig om middelalderens og renæssancens mange epidemier, og hvad kan vi i dag finde ud af om en epidemi, der hærgede for over 350 år siden?

Mette Dahl Hansen udgav sidste år bogen ”I pest, blodsot og andre smitsomme sygers tid. Epidemien 1659-60 i et komparativt perspektiv”. Hun har bl.a. studeret kirkebøger og følger epidemien og dens hærgen fra de første tegn viste sig i Sønder Stenderup i december 1658, og til den ebbede ud på Fyn i vinteren 1660. Sygdommen blev af nogle præster kaldt ”den ny sygdom” eller ”den farlig grasserende død”. Hvad var det for en sygdom? Hvordan spredte den sig, og hvordan kunne det gå så galt? Mette Dahl Hansen fortæller en dramatisk historie om befolkningen i et område af Danmark, som i forvejen var hårdt ramt og forarmet på grund af 1600-tallets mange krige, men med udgangspunkt i sine egne undersøgelser stiller hun også spørgsmålstegn ved de gængse tolkninger og kaster nyt lys over en af de mest dramatiske epidemier i Danmarkshistorien.

Foredraget er arrangeret af Billund Bibliotekerne, Billund Museum og Folkeuniversitetet i Billund.
Periode8 mar. 2012
BegivenhedstitelForedrag: Billund Museum
BegivenhedstypeAndet
PlaceringBillund, DanmarkVis på kort
Grad af anerkendelseLokal