Dansk Historikermøde 2023

Aktivitet: Deltagelse i eller arrangering af en begivenhedOrganisation af og deltagelse i konference

Beskrivelse

Vold og etik. En session om samtidshistoriens smertensbørn.

Når samtidshistorikeren beskæftiger sig med sensitive temaer – f.eks. seksualitet, vold, incest eller sygdom er der en række etiske og metodiske overvejelser, som bør- gøres. Det gælder både før kilderne studeres, undervejs i processen og ikke mindst i forbindelse med formidlingen af kildernes indhold.
Med udgangspunkt i temaet VOLD vil vi diskutere etik og metode ved brug af kildemateriale med følsomme oplysninger og formidlingen heraf ud fra egen forskning. Vi har til sammen erfaring med skriftlige kilder fra politiet, offentlige myndigheder og fra private arkivskabere. Vi har interviewet ofre og gerningspersoner om egne oplevelser relateret til vold. Vi har formidlet via rapporter, videnskabelige artikler, udstillinger og foredrag – og sammen gjort os en række erfaringer om, hvad der er lovligt, hvad der er muligt og ikke mindst med, hvad vi selv kunne stå inde for set i hensynet til den enkelte kilde og dens indhold.
I sessionen griber vi fat i det dilemma, vi som samtidshistorikere ofte står i: at vi med hjemmel i lovgivningen kan tilgå oplysninger om mennesker, der er nævnt i kilderne, selvom de eller deres nære pårørende stadig er i live – og som måske kan være særligt sensitive over for det valgte tema – ligesom vi kan offentliggøre materiale, der kan virke både voldsomt og anstødeligt. Hvordan håndterer vi det? Hvilke tilvalg og fravalg skal vi foretage? Og er det den enkelte historikers ”etiske
kompas”, der skal være retningsgivende, eller kan fælles, vejledende retningslinjer lede os på vej? Skal de berørte individer være med til at sætte grænser for, hvad der kan offentliggøres? Og bør vi overhovedet læse journaler om nulevende personer uden at spørge de pågældende først? Er det en krænkelse af individets ret til anonymitet, når samtidshistorikeren ”læser med” i den måske mest følsomme og private del af tilværelsen?
Periode17 aug. 2023
BegivenhedstypeKonference
PlaceringÅrhus, DanmarkVis på kort
Grad af anerkendelseNational

Emneord

  • Etik
  • samtidshistorie