Danefæ og detektorarkæologi - Best practices og status

    Aktivitet: Tale eller præsentationForedrag og mundtlige bidrag

    Beskrivelse

    ”Finder en Mand Sølv eller Guld enten i Høje eller efter sin Plov eller på anden Maade, da skal Kongen have det”

    Denne sætning findes i den første danske lov om danefæ eller død mands gods, og er at finde i Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241. Hvor meget, der dengang blev indleveret som danefæ, er der begrænset viden om, idet formålet ikke var at bevare kulturarv, men at fylde rigets pengekasse. Anderledes forholder det sig heldigvis i dag, idet der hvert år indleveres store mængder af genstande til danefævurdering, genstande med et forskningspotentiale. Detektorarkæologien og de dedikerede metaldetektorfører giver arkæologien et stor genstandsmateriale og dermed en større viden om fortiden.

    I dag varetager Nationalmuseet den myndighedsopgave, det er at sagsbehandle danefæ, og vi sagsbehandler meget danefæ. De store mængde museet modtager er imponerende og vigtig, men også en udfordring, en udfordring der tages hånd om, og som der lægges kræfter i at håndtere.

    Aftenens foredrag vil være fokuseret på danefæ som begreb, hvilken betydning det har haft, særlig forskningsmæssigt – men også håndteringen af danefæ: Hvordan skal fundet pakkes, bør det vaskes eller ej – hvad er bedst practices, så vi kan hjælpe hinanden i den proces, hvor danefægenstande registerets og håndteres.
    Periode8 nov. 2019
    Sted for afholdelseLejre Museum, Danmark
    Grad af anerkendelseLokal

    Emneord

    • Detektorfund
    • Detektorarkæologi
    • Danefæ